Skip to main content

Woonhuis Brunssum

Kunstenaarswoning met eigenheid

Een afgewogen ruimtelijke indeling vindt zijn weerslag in de verschijningsvorm van deze atelierwoning. Waar de begane grond toegankelijk, transparant en zelfs extravert oogt door toepassing van veel glas, is de verdieping robuust, gesloten en introvert vormgegeven door gebruik van zwarte, betonnen breuksteen.

Deze woning herbergt naast het woonhuis tevens een atelierruimte. Bovendien dient het totale interieur incidenteel als expositieruimte gebruikt te kunnen worden. Een deel van de architectonische opgave bestond er uit om de identiteit van de opdrachtgever en het specifieke programma te verbeelden in het gebouw. Daartoe is onder meer het atelier als etalage naar de straat georiënteerd. Verder zijn een 2-tal kinderslaapkamers met eigen badkamer en bergruimte op de begane grond ondergebracht, terwijl het wonen op de verdieping is gesitueerd. Hier bevinden zich naast de woonkamer, die middels een vide in open verbinding staat met het atelier, de keuken, de ouderslaapkamer met badkamer en een patio.

 

Het thema van de scheiding van beide bouwlagen wordt tot het uiterste gedramatiseerd in de gesloten, massieve gevelvlakken van de verdieping, die slechts onderbroeken worden door de patio en 2 duidelijk vormgegeven ramen. Eén ervan zorgt voor een panoramisch uitzicht op de straat en het andere omkadert het uitzicht op de tuin.

De ‘omgekeerde logica’ van de zware verdieping bovenop de lichte onderbouw weerspiegelt de eigenheid van deze opdrachtgever en roept een spannende sculpturaliteit op, welke nog verder wordt versterkt door de uitkraging aan de voorzijde.

De gestucte schijf als drager van de verdieping maakt de totale compositie in evenwicht en markeert op de begane grond de scheiding tussen openbaar en privé.


Projectdetails:

Opdrachtgever: Particulier
Programma:    Woonhuis met atelier
Bruto Vloeroppervlak: 221m2
Bruto Inhoud: 646m3
Status: Gerealiseerd 2006-2007
Fotografie: John Sondeyker Architectuurfotografie

 

BEKIJK OOK

Woonhuis Kollenberg

Woonhuis Heythuysen